Finanszírozás

elvalaszto-arnyek

Pénzügyi lízing

A hazai mikró vállalkozások, és főként a fiatal vállalkozások egyik legnagyobb problémája a forráshiány új gépek beszerzésére. A jelenlegi és a jövőbeni pályázatok egyre szigorúbb követelményeket támasztanak, egyre magasabb a megpályázható minimum összeghatár, ráadásul a támogatást csak a pályázati projekt megvalósulása után kapják meg a nyertesek.
A bankkölcsönhöz vezető út iszonyatosan rögös, szintén a fiatal, apró vállalkozások kapnak a legnehezebben, vagy leginkább sehogy. Így sok esetben a legkedvezőbb megoldás a pénzügyi lízing lehet.

Mikor érdemes pénzügyi lízingben gondolkodni:

  • Ha Önnek folyamatosan, vagy nagyon sűrűn lenne munkája egy adott gépre, amit azonban forráshiány miatt nem tud megvásárolni;
  • ha Önnek sokszor lenne munkája egy adott gépre, amit azonban forráshiány miatt nem tud megvásárolni, - de a vállalkozása egyéb bevételeiből akkor is biztonsággal tudná fizetni a bérleti díjat, amikor az adott gép éppen nem termel;
  • ha Önnek vannak nehezen megszerzett tartalékai, de azokat szeretné megőrizni;
  • ha Önnek bőven lenne forrása, de inkább folyamatosan költséget szeretne elszámolni.

Mik a legsűrűbben felmerülő aggályok a pénzügyi lízinggel szemben:

  • „Ezek a lízing cégek csak a lehúzásra alakulnak, visszaélnek az erejükkel, visznek mindent, aztán csődbe mennek.”

Vannak akiknek ezzel kapcsolatban régebbről esetleg rossz emlékeik lehetnek, de a törvényi szabályozás változásai és az ilyen szolgáltatást nyújtó cégek természetes és „törvény általi” szelekciója mára nagyon tiszta helyzetet teremtett.
Cégünk az R+C Zrt. a Németországban alapított Grenke® vállalattal áll kapcsolatban. A GRENKELEASING AG 2003. óta szerepel az SDAX listán, BBB+ hosszútávú és A2 rövidtávú besorolással.

  • „Kifizetem a vételár dupláját bérletre. Olyan ez, mint az uzsora kölcsön. Ezzel csak a lízing cég jár jól, meg akitől a gép van.”

Tény, hogy a pénzügyi szolgáltatásoknak mindig, mindenhol van plusz költsége. Ugyanakkor ez nem vállalhatatlanul magas, hiszen nem lenne senki, aki igénybe venné ezt a fajta szolgáltatást.
Továbbá mind a bérbe vevőt, mind a bérbe adót a törvény védi, és ezt érvényesíteni is lehet. A megkötött szerződések a futamidő teljes hosszára szólnak, azok nem módosíthatók egyoldalúan, és/vagy törvényellenesen.
Az üzleti életben mindenki szeretne eredményes lenni, így nyilván a lízingcég is és az is akitől az adott gép, berendezés van. De pont a megfelelő gép, berendezés tudatos kiválasztása, pont a tudatosan kiválasztott bérleti konstrukció éppen a bérbe vevő eredményességét is szolgálja!
Azok a vállalkozások, melyeknek gépekre, berendezésekre van szüksége, de azt nem tudják megvenni, vagy elavult technikát használnak, manapság már nagyon hamar hátrányba kerülnek, rosszabb esetben csak vegetálnak, megszűnnek.

Mik a pályázat vs. tartós bérlet előnyei / hátrányai:

Bár a pályázati kiírásokat mindig nagy várakozások és remények előzik meg, de ez a „Messiás” várás teljesen alaptalan. Sokan az alapvető pályázati feltételekkel sincsenek tisztában. Sok a korlátozás, sok az elvárás, és az amúgy is "pénztelen" aprócska cégeknek nem sok esélyük van. (Táblázatunk a 2015-ös állapotok alapján készült.)

 

Pályázat

Pénzügyi lízing

Jellemzők
Igényelhető összeg: Egyre magasabb minimum pályázati összeghatár, jellemzően minimum 5 – 10 millió Forint. Akár 200.000 Ft+ÁFA beszerzési ártól.
Területi korlátozások: Budapest, Pestmegye és a fejlett régiók számára kiírt pályázatok egyre ritkábbak, egyre kisebb keretösszeg mellett. Nincs semmilyen területi korlátozás, bárhol igényelhető Magyarország területén.
Elvárások: Sok feltételnek kell megfelelni.
A fekete vagy nagymértékben a szürke gazdság törvényei szerint működő cégeknek nincs esélye.
1 lezárt üzleti év mérleggel, és néhány alapvetően elvárható feltételnek való megfelelés.
A fekete vagy nagymértékben a szürke gazdaság törvényei szerint működő cégeknek nincs esélye.
Beszerezhető gépek, berendezések: Csak a pályázati kiírásnak megfelelő gépek, berendezések megvételét támogatják. Ezt szigorúan veszik. Bármilyen eszközre igényelhető, bármilyen vizsgálat nélkül.
Az a bérbe vevő felelőssége, hogy csak olyasmire kössön tartós bérleti szerződést, aminek értelme van, ami a vállalkozását szolgálja és közvetlen, vagy közvetett hasznot hoz.
Kötelezettség vállalás: Sokszor a pályázat feltétele a munkahely teremtés (legalább egy új dolgozó felvétele) és árbevétel növekedés. Ezeket akár ellenőrizhetik is, de mindenképpen évente adminisztrálni kell. Nincs semmilyen kötelezettség vállalás.
Az a bérbe vevő felelőssége, hogy csak olyasmire kössön tartós bérleti szerződést, aminek értelme van, ami a vállalkozását szolgálja és közvetlen, vagy közvetett hasznot hoz.
Ügyintézés: A pályázati kiírások sokszor csúsznak a meghirdetetthez képest, a pályázatok elbírálása hosszadalmas. Villámgyors, nagyon rugalmas ügyintézés, néhány nap alatt.
Kifizetés: Elsőként a nyertes pályázatot kell megvalósítani, majd jelenleg, sok hónapos csúszásokkal kapják meg a nyertesek a pályázati támogatást. Szerződéskötés után azonnal megvásárolja a Grenke a kiválasztott gépeket, eszközöket.
Amennyiben az az eladónál raktáron vannak az adott gépek, berendezések, a bérbe vevő azonnal használatba is veheti azokat.
Támogatás / költség: A nyertes pályázó előbb-utóbb a pályázat keretében beszerzett gépek, berendezések vétálárának bizonyos százalékát visszakapja. A sikeres szerződéskötés alapján a bérleti számlákat fizetni kell.
A bérleti számlák költségként elszámolhatók, az ÁFA tartalmuk visszaigényelhető.
A bérbe vett gépek, eszközök eladónál egy összegben fizetett áránál magasabb lesz a bérleti számlák összege.
Futamidő: A pályázat kifutása általában 5 év, ezalatt meg kell felelni a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek. A pályázat keretében beszerzett eszközöket ezalatt az idő alatt használni kell, nem eladhatók.
Ha a pályázót ellenőrzik, és nem felel meg a feltételeknek, a támogatást részben vagy egészben azonnal vissza kell fizetni.
24, 36, 48, 60 hónapos bérleti időszak választható.
Ezalatt a bérleti számlákat fizetni kell, a bérlet nem felmondható, de az esetleges nehézségek áthidalásában a bérbeadó nagyon rugalmas, ha a bérbe vevő felelősségteljesen, együttműködően viselkedik.

A pénzügyi lízing minden aspektusáról kérdezze bátran kapcsolattartónkat:

Grenke
GRENKELEASING Magyarország Kft.

Kapcsolattartónk:
Ambrus Éva

Munkaidő:
H-P: 09:00-17:00

Telefon:
+36 1 235-7041

Fax:
+36 1 235-7040

E-mail:
eambrus@grenke.hu

penzugyi-lizing