Elszívó és szűrőberendezés – Hogyan kell?

elvalaszto-arnyek

Hogyan kell? Amennyiben valaki vásárol a lézeres gravírozó és vágógépéhez egy ahhoz megfelelő elszívó és szűrőberendezést, akkor ezen nem kell törnie a fejét. Aki maga akarja az elszívást és szűrést megoldani, az jó ha tisztában van néhány dologgal.

Sokan azt hiszik, hogy az elszíváshoz vákuumot kell létrehozni. Konyhanyelven szólva talán, de fizikai értelemben semmiképpen. A vákuum egy olyan térfogatot jelöl, amelyben nincs vagy alig van valamennyi anyag, így a benne lévő nyomás sokkal alacsonyabb, mint a környezeti nyomás. Ezt előállítani egy lézeres gép munkakamrája esetén már csak azért is lehetetlen, mert ezeket úgy alakítják ki, hogy a lézersugár semmilyen körülmények között se léphessen ki belőle, de a levegő egy határozott síkban átjárhassa.

Valójában a füst és porelszívás úgy működik, hogy az általában a gép munkakamrájának első falán, kívül levegő beömlő nyílásokat alakítanak ki. A beszívott levegő áthalad egy labirint rendszeren keresztűl melyek belső kiömlő nyílásai a munkakamrába, nagyjából az általánosan használt fókuszlencse fókuszának síkjába nyílnak. A munkakamra hátsó részén, ugyanebben a magasságban vannak az elszívó nyílások, melyek egy gyűjtőcsatornán keresztül a gép hátfalán egy csőcsonkban végződnek. Ha ezt a csőcsonkot egy alkalmas elszívóval „megszívjuk”, vagyis valamennyire csökkentjük a nyomást a környezetihez képest, akkor a munkakamrán keresztül egy légáram indul meg az első levegő beömlő nyílások felől a hátsó elszívó nyílások felé. Ez a határozott légáram fogja magával ragadni a füstöt, lebegő port. Tehát a munkakamrában egyáltalán nem vákuum van, hanem egy bőséges, nagy sebességgel mozgó légáram.

Ennek a légáramnak a kialakulásához az kell, hogy az elszívó csonknál mérhető nyomás a környezetihez képest 1 – 2kPa-val alacsonyabb legyen. Nagyobb gépek esetén ehhez akár 3 – 4kPa is kell.
Ehhez kapcsolódik a következő tévhit, hogy egy kis teljesítményű ventilátorral megoldható az elszívás. Valójában nem, ugyanis az axiális ventilátorok csak nagy méret és nagy meghajtó teljesítmény esetén képesek ilyen nyomáskülönbség előállítására.

Konyhai elszívó ventilátor

Konyhai elszívó ventilátor


Centrifugális elszívó

Centrifugális elszívó


  • Erre a feladatra csak a radiális átömlésű turbinák egy csoportja alkalmas elfogadható teljesítmény és méret mellett.
  • Figyelni kell arra is, hogy kéményes kivezetés, és esetleg hosszabb csövezés esetén azok ellenállását is le kell küzdeni, amivel számolni kell.
  • Nagyon ajánlott sima, merev falú csövezést kialakítani éles törések nélkül.
  • Figyelni kell arra is, hogy a kémény, vagy a fali kivezetés olyan helyre vezessen, ahol van elégséges légmozgás a terüléshez, ahonnan nem juthat kifújt koszos levegő olyan helyekre, ahol emberek, állatok tartózkodnak, tartózkodhatnak, és persze kizárt a visszakeringés.
  • Végül pedig figyelni kell arra is, hogy a munkakamrából elszívott ragacsos gőzök és por egy része az elszívó turbina lapátjaira fog tapadni, ami egyrészt kiegyensúlyozatlanná teszi azt, tönkre téve a csapágyazást, másrészt az elszívás mértékét fogja jelentősen csökkenteni.Ezért valamilyen előszűrés nem nagyon spórolható meg.

Az alábbi képeken egy lehetséges elszívó és szűrőberendezés kialakítás látható, továbbá két nagy teljesítményű, több gépet is kiszolgálni képes elszívó és szűrőberendezés látható. (A kis gépekhez azért nincs szükség ekkora berendezésekre.)divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Gép használatának feltételei:

 Gép elehelyezése

 Villamos tápellátás

 Számítógép

 Sűrített levegő ellátás

Elszívó és szűrőberendezés

 Miért kell?

 Hogyan kell?   Ez van megnyitva. 

 Szűrő fajták

 Szűrőelemek élettartama