Elszívó és szűrőberendezés – Miért kell?

elvalaszto-arnyek

A lézeres gravírozó és vágógépek üzemeltetésének egyik legfontosabb feltétele az elszívó és szűrőberendezés. Azonban egy átlag felhasználó számára erről a legnehezebb információt összeszedegetni.

Miért kell?

A kérdést meg lehet közelíteni a gép felől, és az azt üzemeltető, a környezetében lévő emberek felől.

A gép miatt, mert:

 • A lézeres gravírozó és vágógépek zárt munkakamrájában munkavégzéskor a felszabaduló égéstermékek gőzei, gázai, és a lebegő por felgyűlik elszívás nélkül. Ezen a „füstön” a lézersugár nem tud akadálytalanul áthatolni, energiájának egy része elvész a lebegő részecskék melegítésére, tovább bontására, a sugárnyaláb másik jelentős része szétszóródik. Így akár a munkavégzés is lehetetlenné válhat.
 • Ezen túl az optikai alkatrészekre rakodó kosz szintén problémát okoz. Egyfelől a lézersugár „erejének” gyengülése miatt, másrészt, azért, mert a tükrök felületére, vagy a fókuszlencse felületére feltapadt koszon áthaladó lézersugár elkezdi hevíteni a koszréteg azon pontját, amin áthatol. A felhevült koszréteg alatt lévő optikai alkatrészek rendkívül rosszul viselik a pontszerű hőbevitelt. A fémgőzölt tükrök esetén maga a felgőzölt tükröző réteg sérülhet, a ZnSe (cink-szelenid) fókuszlencsék pedig elpattannak. A repedési kép annyira egyértelmű, hogy nem lehet letagadni, mitől ment tönkre a lencse, vagy a tükör. Természetesen az ilyen meghibásodások nem garanciálisak.
 • Az el nem szívott égéstermékeknek a mechanikai alkatrészekre is káros hatásuk van. a híd, de főként a fókuszkocsi vezetésére szolgáló sínekre tapadt kosz a görgők felületét, vagy a lineáris csapágyazás rendszerét teszi tönkre. Ez különösen a hídon nagy sebességgel mozgó fókuszkocsi esetén problémás, hiszen ilyenkor annak a futása remegőssé, vagy rosszabb esetben kotyogóvá válik. Mivel a lézersugár eltérítése tükrös, így a legkisebb remegés is durván meglátszik a munkavégzésen.
  A ragacsos por feltapad a mozgató bordásszíjak bordái, illetve az azokat hajtó bordásgörgők bordái közé is. Talán hihetetlennek hangzik, de annyira eltömítheti azokat, hogy már nem is tudnak egymásba kapaszkodni. Továbbá a szíjak fordító görgőire feltapadt, és a szíjakról felhordott kosz is gondot okoz. A szervo vezérlést annyira megzavarhatja, hogy az hibásan kezd el működni, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik, vagyis egy alapos karbantartásig.
 • A munkavégzés során korrozív hatású gázok, gőzök is felszabadulhatnak, ennek káros hatása egyértelmű.

A fent leírtakból talán mindenki számára egyértelmű, hogy a lézeres gépek munkakamrájából feltétlenül, és hatásosan el kell szívni a keletkezett gázokat, gőzöket, valamint a port.

Az emberek és a környezet miatt, mert:

 • Egyáltalán nem mindegy, hogy mit csinálunk az elszívott égéstermékekkel. Ha azokat egyszerűen visszakeringtetjük a helyiségbe, azzal óriási problémát okozunk, de ez talán nyilvánvaló, - a cserépkályhát, konvektort,  vagy bármilyen fűtő berendezés égéstermékeit is a szabadba szokás vezetni, nem véletlenül. Csakhogy itt nem is egy fűtő berendezésről beszélünk, hanem egy, talán annál is problémásabb dologról.
  A teljesebb megértéshez tudni kell, hogy gázokról, gőzökről és porról beszélünk, de valójában ezek fizikai értelemben mind a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halamazálapotú porok.
  A 100 μm-nél kisebb méretű részecskék már belélegezhetőek, de az orrban és a szájban elakadnak, de legkésőbb a gégefőnél mindenképpen. Amennyiben valahogy sikerül nem belélegezni néhány óra alatt leülepednek.
  A 10 μm-nél kisebb részecskék belélegezve már átjutnak a garaton egészen az alsó légutakba, és ráadásul nem ülepednek le.
  A 4 μm-nél kisebb részecskék bejutnak a tüdőbe,
  a 2,5 μm-nél kisebbek pedig bejutnak a tüdőhólyagokba. Onnan már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen ürülnek ki.
 • Azt, hogy milyen hatása van a belélegzett pornak az emberi szervezetre, függ a belélegzett mennyiségtől, a szemcsemérettől, és annak a fizikai és  kémiai tulajdonságaitól. A belélegzett por hatását súlyosbítja a dohányzás, a már meglévő asztma, hörghurut, stb. A belélegzett por irritálja a légutak nyálkahártyáját, köhögést, nehézlégzést válthat ki, különböző légúti megbetegedéseket okozhat, pl.: asztma, tüdőrák. A 2,5 μm-nél kisebb szemcsék gyulladást, véralvadékonyságot, vérrög képződést okozhatnak, és rontják a tüdő gázcserélő képességét. Ráadásul hosszabb távon, laikus által észlelhető megbetegedés nélkül is jelentősen csökkenti a várható élethoszt.
 • Amennyiben nem lélegezzük be egyből, a hosszabb ideig a környezetben lévő por mint hordozó elősegíti a rátelepedett mikróbák, gomba spórák és különböző toxikus anyagok emberi szervezetbe jutását.
 • Az egészségügyi kockázatokon kívül számolni kell a kellemetlen, sokszor kimondottan büdös, vagy akár könnyfakasztó szaggal is.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Gép használatának feltételei:

 Gép elehelyezése

 Villamos tápellátás

 Számítógép

 Sűrített levegő ellátás

Elszívó és szűrőberendezés

 Miért kell?   Ez van megnyitva. 

 Hogyan kell?

 Szűrő fajták

 Szűrőelemek élettartama