Elszívó és szűrőberendezés – Szűrőelemek élettartama

elvalaszto-arnyek

Az elszívásról szóló fejezet előző részeiből egyértelműen kiderül, hogy lézeres gravírozó és vágógépet néhány nagyon speciális esettől eltekintve nem lehet üzemeltetni elszívás nélkül. Továbbá az is egyértelmű, hogy általában az elszívott égéstermékek kiszűrésére is szükség van. Ez viszont azt jelenti, hogy a lézeres anyagmegmunkálásnak sajnos vagy egy ki nem kerülhető költsége, a szűrőelemek cseréje, hiszen azok előbb-utóbb telítődnek.

Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy kalkulálni tudjon ennek a költségével, mennyi az adott szűrőelemnek élettartama? Bármilyen furcsa, erre nagyon nehéz válaszolni, hiszen attól függ, milyen anyagokat, milyen mértékben, milyen mennyiségben munkálunk meg, pontosabban ezek arányától. Általános felhasználás esetén, ezt senki sem tudja megmondani.

A szűrők, általában nem regenerálhatóak, vagy ha igen, azzal nagyon kell vigyázni a környezetszennyezés és egészség károsító hatások miatt, valamint azért is, mert néhány fajta szűrőtől eltekintve, a regenerálás a szűrő porfelfogási fokát nagymértékben rontja.

A legrosszabb a ragacsos gőzöket eredményező anyagmegmunkálás, például papír, fa, plexi vágása. Ezek nagyon gyorsan betapasztják az előszűrő(k) felületét, vagy ha azokon átjutnak, akkor a még drágább HEPA szűrőkét. Ezen nagyon nehéz segíteni. Amennyiben lehet, még az előszűrő fokozat elé kell olyan olcsón cserélhető, könnyen átjárható, de nagy felületű anyagot fektetni, amin a ragacsos gőzök megtapadhatnak, és amit nagyon olcsón lehet cserélni. Sokan használnak például több rétegben összehajtott geotextiliát, de lehet, sőt érdemes kísérletezni más olcsó anyagokkal is.

Ha az anyagmegmunkálás sok száraz port termel, akkor lehet próbálkozni azzal, hogy az előszűrő felületéről nagyon finoman leporszívózzuk a felfogott port. Itt arra kell vigyázni, hogy ez a por rendkívül egészségkárosító, így nem kerülhet a levegőbe, hiszen akkor bárki belélegezheti. Valamint vigyázni kell rá, hogy a szűrő szerkezete ne sérüljön meg.

Mint a fenti két példából látható odafigyeléssel és egyszerű praktikákkal meg lehet hosszabbítani valamennyire a szűrők élettartamát. Ennek az ellenkezője is igaz. Ha az előszűrő fokozatot nem cseréljük időben, akkor az azon átjutó kosz a HEPA szűrőt már gyorsan tönkreteszi, ami meglehetősen drága. Ha a HEPA szűrőt nem cseréljük időben, akkor az átszakad, és az átjutó kosz az aktívszén kazetta granulátumának felületére tapadva jelentősen lecsökkenti annak gázmegkötő képességét, vagy akár úgy eltömíti azt, hogy már a légáramlást is teljesen meggátolja.

Tehát a szűrők élettartamát nagyon nehéz meghatározni, egy idő alatt kialakul valami tapasztalat. Viszont a szűrők élettartama nagyon nagy mértékben az odafigyelésen is múlik. Erről szoktak a legtöbben megfeledkezni.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Gép használatának feltételei:

 Gép elehelyezése

 Villamos tápellátás

 Számítógép

 Sűrített levegő ellátás

Elszívó és szűrőberendezés

 Miért kell?

 Hogyan kell?

 Szűrő fajták

 Szűrőelemek élettartama   Ez van megnyitva.