Fókuszlencsék az Epilog lézeres gépekben

elvalaszto-arnyek

Azt hogy egy adott fókuszlencse milyen kis pontba tudja fókuszálni a lézersugarat az függ egyrészt a fókuszlencsére érkező párhuzamos sugárnyaláb átmérőjétől, a lézersugár hullámhosszától, a fókuszlencse fókusztávolságától (az M2 értéktől, továbbá az alábbi képlet csak bizonyos esetekben érvényes, de ez már mélyebb fizika).
Minél vastagabb nyaláb érkezik egy fókuszlencsére, annál kisebb pontba lehet koncentrálni a sugarat. Minél rövidebb a fókuszlencse fókusztávolsága, annál kisebb pontba lehet koncentrálni a sugarat.

szpot

Minél kisebb pontba koncentráljuk a sugarat, annál finomabb lehet a megmunkálás, és annál nagyobb az energiasűrűség abban a kis pontban. Természetesen, hogy mekkora lesz az eltávolított anyagmennyiség, az magától az anyagtól is függ, valamint a megmunkálás beállított paramétereitől.
A fentiek figyelembevételével azt, hogy milyen fókuszlencsét érdemes használnunk több tényező is befolyásolja.

  • Egyrészt, ha túl kis pontba fókuszáljuk a lézersugarat, akkor raszteres, vagyis soronkénti gravírozáskor sok sort kell behúzni, vagyis hosszabb lesz az elkészülési idő.
  • Ha túl nagy a szpotátmérő, akkor gyors lehet a munkavégzés raszteres gravírozás esetén is, de nem lehet apró részleteket megjeleníteni, nem lehet jó felbontású árnyalatgazdag fényképet gravírozni.
  • Minél rövidebb a fókuszlencse fókusztávolsága, annál kisebb az a mélység, amiben a fókuszált lézersugár munkát tud végezni.

Külön említést érdemel, hogy a CO2 lézerforrások 10.600nm hullámhosszúságú sugara nem tud áthatolni az üvegen, így a fókuszlencsék anyaga cink-szelenid (ZnSe).

ZnSe fókuszlencse

ZnSe fókuszlencse


Epilog fókuszlencsék

Epilog fókuszlencsék


Az Epilog lézeres gépekbe CO2 lézerforrás esetén 2” fókusztávolságú, Fiber lézerforrás és hibrid gépek esetén 3” fókusztávolságú a fókuszlencse. Ezekkel termelékenyen, mégis részletgazdagon lehet dolgozni, még minimálisan ívelt felületek esetén is használhatóak. Vékony anyagok vágásához is megfelelő CO2 lézerforrás esetén.

fokusz-tolerancia

Az 1.5” fókuszlencsével nagyon finom részleteket, nagy felbontású és árnyalat terjedelmű fényképeket lehet kigravírozni. Viszont csak teljesen sík felület esetén alkalmazható, vágáskor a vastagság 1-2mm lehet maximum.

A 4” fókuszlencse CO2 lézerforrással felszerelt gépek esetén használható. Egyrészt ívelt felületek gravírozásakor, bemélyedésekbe való gravírozáskor alkalmazható, persze a 2” fókusztávolságú fókuszlencsénél kisebb felbontással. Szintén jó szolgálatot tehet, ha nagy egybefüggő, de nagy felbontást nem igénylő gravírozást nagyon termelékenyen kell elvégezni.
Kimondottan jól használható vastag anyagok vágásához. 10-20 mm vastag plexi vágásakor szép merőleges vágási élt lehet kialakítani, amire a 2” fókusztávolságú fókuszlencse alkalmatlan. Persze ehhez erős lézerforrásra is szükség van.

Az 5” és 8” fókusztávolságú fókuszlencséket csak a Fiber lézerforrással felszerelt gépekhez lehet használni, ugyanis a Fiber lézerforrások 1.060nm hullámhosszúságú sugárnyalábját még ezekkel a hosszú fókusztávolságú fókuszlencsékkel is használhatóan kis szpotátmérőbe lehet fókuszálni, ellenben az egy nagyságrenddel nagyobb, 10.600nm hullámhosszúságú CO2 lézerforrások sugárnyalábja esetén.

Mindkét lencsével erősen ívelt felületekre, vagy mély üregekbe lehet jelölést készíteni. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ezeknek a hosszú fókusztávolságú fókuszlencséknek kisebb az energia koncentrációja, így nem minden esetben lehet ugyanolyan jelölést készíteni velük, mind az alap 3” fókusztávolságú lencsével.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek: