Forgató berendezés

elvalaszto-arnyek

Sík felületeken nagyon egyszerű az Epilog lézeres gépekkel dolgozni. Arról is volt szó a fókuszlencsékről szóló fejezetben, hogy ívelt felületekre is lehetséges a munkavégzés megfelelő fókuszlencse használatával. Ugyanakkor forgástestekre még így is csak korlátozott részen lehet gravírozni, de ha arra lenne szükség, hogy teljesen körbe gravírozzuk azt, akkor forgatóberendezésre van szükség.

A forgató berendezés úgy van kialakítva, hogy a forgatás tengelyének két végén két görgőpárra lehet ráfektetni a forgástestünket. Az egyik görgőpár vízszintes és függőleges helyzete is állítható, hogy akár egy borospalackot, vagy egy poharat is rá lehessen fektetni. A nem állítható görgőpár a palást mentén hajtja a forgástestet gyakorlatilag forgatva azt. Ezzel tulajdonképpen átveszi a híd mozgását, mely behelyezett forgatóberendezés esetén egy fix pozícióra áll, és nem mozdul onnan.

A Fusion és FiberMark Fusion modellekhez lehetséges olyan forgatóberendezést vásárolni, ami nem a palást mentén hajt, hanem a forgástengely mentén. Az egész úgy néz ki, mint egy eszterga kialakítása.
A palást menti forgatással ellentétben ennél a módszernél meg kell mérni, és a printer driverben meg kell adni a forgástest átmérőjét a gravírozandó résznél.

Azt hogy éppen melyik fajta forgatót érdemes használni, a munka jellege határozza meg (és persze az, hogy milyen gépünk is van).


Egy videó a palást menti forgatóról:

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát ide, vagy a
"Minden süti fogadása" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Munkavégzés a géppel: