Légbefúvás

elvalaszto-arnyek

A légbefúvás nem a gép egy önálló üzemmódja, mint a raszteres megmunkálás, vektoros megmunkálás, vagy a forgatás, hanem azok egyik kiegészítője. A lézeres anyagmegmunkálás során pór keletkezhet, vagy láng képződhet. A légefúvás feladata, hogy elfújja a pórt, vagy egyéb szennyeződést onnan, ahol a fókuszált lézersugár éppen éri a munkadarabot, vagy főként vágás során megakadályozza a lángképződést, vagy ha azt semmikép sem lehet, legalább minimalizálja azt, és elfektesse a lángot, hogy ne tegyen kárt a fókuszlencsében.

A légbefúvásnak többféle kialakítása van az Epilog lézeres gravírozó és vágógépekben.
A Zing gépcsalád esetén a híd alján, annak teljes hosszában apró fúvókából légsugarak irányulnak arra a vonalra, ahol a hídon mozgó kocsi lézersugara halad. Ez a légfüggönyös megoldás. Előnye, hogy a kocsiról nem lóg le semmi, hátránya, hogy sok levegő kell hozzá.
A Legend és Fusion gépcsalád esetén a kocsiról egy cső közvetlenül a fókuszpontba fúja a levegőt. Kevés levegő esetén is hatásos, hátránya, hogy a cső beleakadhat a munkadarab kiálló részeibe.

Légfüggöny a hídról

Légfüggöny a hídról


Legend gépcsalád légbefúvása

Legend gépcsalád légbefúvása


Fusion gépcsalád légbefúvása

Fusion gépcsalád légbefúvása


A Fusion modellek esetén lehetőség van levegő fúvó csőr használatára. Ez egy üreges kúp a csúcsánál furattal, melyet közvetlenül a fókuszlencse alá lehet szerelni. A lézersugár keresztülhalad a kúp üreges belsején, és alul annak furatán át lép ki. A levegő a kúp oldalán van bevezetve, és koncentráltan a kúp furatán keresztül lép ki, ugyanott, ahol a lézersugár. Előnye, hogy kevés levegőigénnyel teljesen pontosan a megmunkálási pontba fújja a levegőt, valamint, hogy akár védőgázt, célszerűen CO2-ot fújhatunk a megmunkálás pontjára. Különösen jól használható vastag és/vagy keményfák vágáshoz, vastag bőr vágásához, stb., amik parázslanak vágáskor, és ezt a sima levegő csak táplálja, viszont a vágásba fújt CO2 védőgáz azonnal, hatékonyan kioltja a parázslást. A kialakítás hátránya, hogy a csőr alja, majdnem hozzáér a munkavégzés pontjához, hiszen csak így lehet hatásos, vagyis csak sík felületű munkadarabok esetén használható.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Munkavégzés a géppel: