Pozicionálás és sablonok

elvalaszto-arnyek

Amikor szeretnénk egy munkát elvégezni, akkor meg kell oldani, hogy pont ott történjen a munkavégzés, ahol a munkakamrában az adott munkadarab van. Több lehetőség is kínálkozik a könnyű és pontos pozicionálásra.

Az Epilog lézeres gépek képesek abszolút pozícióban dolgozni. Ez azt jelenti, hogyha számítógépen futó rajzoló programunkban létrehozunk egy pontosan akkora rajzlapot, mint amekkora a gép munkaterülete és ezen bárhová rajzolunk, akkor a munkát a gépre átküldve az annak a munkaterületén pont ott kerül elvégzésre, mint ahová a rajzlapon rajzoltunk.
A munkadarab pontos behelyezésére a gép munkaterületének felső és baloldali élénél egy-egy vonalzó található. Ezekhez ütköztethetjük is a munkadarabunkat, így annak bal felső sarka és a rajzolóprogram rajzlapjának bal felső sarka logikailag is és fizikailag is azonos lesz.
A vonalzók segítségével koordinátákat is leolvashatunk a munkadarabról, persze ennek pontossága csak akkor elég, ha nem kell nagyon pontosan dolgozni. Ennél sokkal pontosabb, ha a hidat és rajta a kocsit kézzel úgy mozgatjuk, hogy a vörös pozicionáló lézer pontja pont arra a pontra mutasson, aminek a koordinátáit tudni akarjuk. A pontos értékeket a kijelzőről olvashatjuk le, ezek ismeretében rajzolhatunk a rajzoló programunkban is.

Abszolút pozicionálás

Abszolút pozicionálás

Vannak olyan munkadarabok, amiket nem lehet egyszerűen a vonalzókhoz ütköztetni, vagy ha lehet is, nem garantálható, hogy az pont úgy álljon, ahogy kell. Olyan is előfordulhat, hogy sok apró, azonos munkadarabot kell megmunkálni, amiket kár egyesével a vonalzóhoz ütköztettni. Ilyenkor használhatunk sablonokat. Magát a sablont is a géppel lehet elkészíteni, így egyrészt pontos lesz, másrészt nincs szükség más gépre ahhoz, hogy ezt elkészítse.

A sablonkészítéskor és annak használatakor is abszolút pozicionálást kell alkalmazni. Első lépésben le kell mérni a munkadarab méreteit és meg kell rajzolni annak körvonalát a rajzoló programban. Sokszor a munkadarabok körvonala nagyon bonyolult lehet, de általában szokott lenni két olyan él, amit bázisként fel lehet használni, így nincs szükség minden részlet megszerkesztésére. Második lépésként egy megfelelő méretű anyagot kell a gépbe helyezni, és pontosan, szorosan a vonalzókhoz ütköztetni. Sablon készítéshez megfelelő lehet a rétegelt lemez, plexi, vagy bizonyos esetekben szivacs. Ebből az anyagból ki kell vágni, amit megszerkesztettünk. Végül elmentve a sablon körvonalait, – például egy CorelDraw cdt sablonfájlba, – bármikor használhatjuk a sablonunkat. Csak be kell helyezni a gépbe a sablont és ütköztetni, a számítógépen pedig megnyitni a sablon rajzát, és beleszerkeszteni amit akarunk, oda ahová szeretnénk. A gravírozás mindig oda fog esni a unkadarabon, mint ahová azt a számítógépen szerkesztettük.


A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát ide, vagy a
"Minden süti fogadása" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Azonban nem csak abszolút pozicionálást lehet alkalmazni, hanem relatív pozicionálást is. Ezt többféle módon is megtehetjük. Az egyik, hogy a híd és a kocsi kézzel való mozgatásával oda állítjuk a pointer vörös fényét, ahol szeretnénk, hogy a munkaterületünk bal felső sarka legyen. Ekkor ha a számítógépen, a rajzoló programban a munkalap bal felső részébe rajzolunk, akkor a gépen a munkavégzés, pontosabban a munkaterület onnan kezdődik, ahová a pointer vörös fényét állítottuk. Ez a módszer nagyon kényelmes például akkor, ha egy táblaanyagból akarunk egy újabb munkadarabot kivágni, amiből már több másik munkadarabot kivágtunk. Ezt a fajta pozicionálást valójában nullpont eltolásnak nevezik.

Nullpont eltolás

Nullpont eltolás

Lehetséges az is, hogy teljesen elszakadjunk attól, hogy hová rajzoltunk a rajzolóprogramunk rajzlapján, és hogy hol kerül elvégzésre a munka a gép munkaterületén. Ki kel jelölni a rajzolóprogramban az elvégezni kívánt munkát majd ezt át lehet küldeni a gépre úgy, hogy annak a középpontja, annak a tetejének a közepe, vagy annak a bal szélének a közepe kerüljön oda, ahová a vörös pozicionáló fényünket állítottuk. Így nagyon könnyű valaminek a közepére dolgozni, vagy egy tollat meggravírozni, stb.divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Munkavégzés a géppel:

 Raszteres / vektoros üzemmód

 Pozicionálás és sablonok   Ez van megnyitva. 

 Forgató berendezés

 Légbefúvás

 eView rendszer – Print & Cut