Raszteres és vektoros üzemmód

elvalaszto-arnyek

Ha egy vagy több felületrészt akarunk megmunkálni, akkor a raszteres munkavégzést kell alkalmazni. Ennek egyszerűsített menete a következő: a híd és a kocsi együttes mozgatásával a megmunkálandó felületrész első pontja elé mozgatjuk a kocsit, majd a kocsit a hídon a megfelelő irányba mozgatva azt egy fix megmunkálási sebességre gyorsítjuk, és a megmunkálandó felületrészt elérve bekapcsoljuk a lézerforrást, majd a megmunkálandó felületrész másik élénél kikapcsoljuk a lézerforrást. Ezután nulla sebességre lassítjuk a kocsit, miközben a hidat pont annyival mozgatjuk előre, mint a beállított felbontás. Ekkor kezdődik minden elölről, csak a másik irányba: felgyorsítjuk a kocsit, bekapcsoljuk a lézerforrást, majd ki, lelassítjuk a kocsit, miközben a híd ismét előre mozdul.

raszter

Ezzel a módszerrel nem csak teli felületeket lehet megmunkálni, hanem nagyon gyorsan be/kikapcsolva a lézerforrást, egy fénykép raszterpontjait is ki lehet alakítani. CO2 lézerforrás esetén, ha a lézerforrást nem csak be és kikapcsoljuk, hanem a teljesítményét is változtatjuk közben, akkor a gravírozás mélysége is változni fog, amivel a bélyegzőkészítéshez szükséges vállképzést tudjuk kialakítani, vagy dombormű szerű gravírozást tudunk elérni (3D).

Amennyiben valaminek csak a tetszőlegesen összetett körvonalát kell „körbe rajzolni”, vagy vágni, akkor vektoros munkavégzést kell alkalmazni. Ennek az egyszerűsített menete a következő: a híd és a kocsi együttes mozgatásával a kívánt vonal elejére mozgatjuk a kocsit, majd a lézerforrást bekapcsoljuk, de a teljesítményét úgy szabályozzuk, hogy a kocsi vonal feletti egyre gyorsuló mozgásával arányban álljon a teljesítmény növekedése, hogy a megmunkálás mélysége azonos maradjon. Mint látható itt magán a megmunkálási útvonalon történik a gyorsítás, ami lehet tetszőleges görbe is, nem csak egy, a híddal párhuzamos egyenes vonal, mint raszteres gravírozás egy lépése.

vektor

Itt még két fontos dolgot kell megemlíteni. Egyrészt azt, hogy a megmunkálás mélysége egyenes arányban áll a lézer „erősségével” és fordított arányban a mozgatás sebességével, vagyis ha a megmunkálás mélységét azonos értéken akarjuk tartani, akkor minél lassabb a megmunkálási sebesség, annál kisebb erő kell, minél nagyobb, annál nagyobb erő kell.

A másik fontos dolog, hogy a kis tömegű kocsit könnyen lehet nagy sebességre gyorsítani, vagy onnan lefékezni. Ellenben a jóval nagyobb tömegű hidat nem lehet olyan nagy sebességre gyorsítani, vagy onnan megállítani. Viszont egy görbe kirajzolásához mind a hidat, mind a rajta mozgó kocsit együttesen kell mozgatni. Így a vektoros munkavégzés sebessége nem lehet ugyanolyan nagy, mint a raszteres munkavégzésnél csak a kocsi X irányú sebessége. Továbbá ahhoz, hogy a lézererőt tudjuk kalkulálni, a híd és a kocsi együttes mozgásából adódó görbe menti sebességgel kell számolni.
Tehát amikor egy tetszőleges görbét vektorosan munkálunk meg, és olyan ívhez közelítünk, amit nem lehet a híd miatt ugyanolyan görbe menti sebességgel „bevenni” mint amilyen sebességgel addig történt a mozgatás, akkor a lézerteljesítményt csökkenteni kell. Ugyanúgy figyelembe kell venni, ha a mozgás az X vagy az Y irányon megszűnik, vagy elkezdődik.

A vektoros munkavégzést leggyakrabban vágáshoz használják, hiszen az raszteresen nem oldható meg, vagy legalábbis abszolút értelmetlen lenne a nagyon lassú munkavégzés miatt.

A vektoros munkavégzés gyakorlatilag azonos a régebben használt síkágyas rajzológépek működésével, csak ott nem lézert használtak, hanem egy tollat. Így amit azokkal a gépekkel lehetett, azt a lézeres gépek vektoros üzemmódjával is lehet. Ilyen például a szaggatott vonal rajzolása, sraffozzás, stb., amivel gyorsabb lehet egy munka elkészítése, mint raszteres gravírozás esetén.

Természetesen azt, hogy raszteres vagy vektoros megmunkálást választunk, mindig az adott munka határozza meg.

Egy fontos dolgot viszont ki kell emelni. Ahhoz, hogy a gép elvégezzen bármilyen munkát, azt előtte a számítógépen meg kell szerkeszteni. Raszteres munkavégzéshez elég lehet egy bitkép is, - pl. a fényképek is azok - a jpg, png, bmp, gif, stb. kiterjesztésű fájlok mind ilyenek. Azonban vektoros munkavégzéshez ezek nem használhatóak, kizárólag vektorgrafikus programban előállított görbét lehet használni. Ilyet lehet rajzolni például CorelDraw, Illustrator, vagy AutoCAD programokban is.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Munkavégzés a géppel:

 Raszteres / vektoros üzemmód   Ez van megnyitva. 

 Pozicionálás és sablonok

 Forgató berendezés

 Légbefúvás

 eView rendszer – Print & Cut