RF gerjesztésű CO2 lézerforrás

elvalaszto-arnyek

A CO2 lézerforrások értelemszerűen a gázlézerek csoportjába tartoznak. Sokféle kialakításuk létezik, például a gáz töltet szempontjából lehetnek zártak, vagy átfolyó kivitelűek, a gerjesztésük lehet RF (nagyfrekvenciás elektromágneses) vagy DC (nagyfeszültségű), a lézerforrásban lévő gáznyomás lehet kisebb-nagyobb, stb-stb, végül a kibocsátott lézersugár hullámhossza is többféle lehet.

Az Epilog lézeres gravírozó és vágógépekbe kizárólag zárt rendszerű, tehát folyamatos gázellátást nem igénylő, léghűtéses, RF gerjesztésű, 10.600nm hullámhosszúságú lézerforrások kerülnek beépítésre, melyekek közül a 30, 40, 50, 60W teljesítményűeket maga az Epilog Laser Inc gyártja a Colorado állam Golden városában található központjában, az USA-ban.

Epilog RF gerjesztésű CO2 lézerforrás

Epilog RF gerjesztésű CO2 lézerforrás

A zárt rendszerű, léghűtéses, RF gerjesztésű CO2 lézerforrások jellemzője általában, és különösképpen az Epilog saját lézerforrásai esetén a nagyon jó dinamikus viselkedés, vagyis a nagyon gyors ki / bekapcsolások bármely teljesítményszint mellett, továbbá a teljesítmény nagyon gyors tetszőleges mértékű szabályozhatósága. Így lehetőség van különböző anyagok nagy sebességű raszteres gravírozásra, nagyon apró részletek mellett is. Gravírozhatunk nagy felbontású, részletgazdag fényképeket (függ az alkalmazott fókuszlencsétől is, lásd fókuszlencsék), készíthetünk vállképzést, ami a gumi bélyegzőlemezek gyártásához nélkülözhetetlen, vagy kialakíthatunk dombormű szerű gravírozást (3D).

Fára gravírozott fénykép

Fára gravírozott fénykép

3D gravírozás fába

3D gravírozás fába

Továbbá ezen lézerforrások élettartama hosszú, ha elromlanak javíthatóak, felújíthatóak. Az Epilog gravírozógépekbe épített 30 – 75W  teljesítményű CO2 lézerforrások esetén a gerjesztést előállító elektronika a lézerforrás házába van integrálva, a 120W-os lézerforrások esetén külön egységben foglalnak helyet. A léghűtéses kivitel helytakarékos, hiszen nincs szükség külön vízhűtőre, valamint karbantartásmentes (eltekintve az időnkénti leporolástól) és így nagyon megbízható is. A lézerforrások mérete viszonylag kicsi.

Természetesen ennek a „state of the art” minőségnek van egy hátránya is, - az ára. Az ilyen lézerforrással felszerelt gépek árának egy igen jelentős része maga a lézerforrás magas ára. Így egyből érthetővé válik, hogy miért olcsóak a Kínai bel-és külpiacra szánt gépek. Ezek "üvegcsöves" azaz DC gerjesztésű CO2 lézerforrással vannak felszerelve. A DC gerjesztésű CO2 lézerforrásokról és az RF és DC gerjesztésű CO2 lézerforrások összehasonlításáról itt olvashat.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:

 RF gerjesztésű CO2 lézerforrás   Ez van megnyitva. 

Egy kis kitérő – Miért olcsóak a Kínai gépek? – avagy:
 DC gerjesztésű CO2 lézerforrás

 Yb Fiber lézerforrás

 Megmunkálható anyagok, és alkalmazási területek