Fiber lézerforrás

elvalaszto-arnyek

A Fiber lézerforrás viszonylag újnak mondható. Többféle változata van. A különféle változatok más-más tulajdonságokkal rendelkeznek, így a megmunkálható anyagok köre, és a megmunkálás milyensége attól függ, milyen fajta Fiber lézerforrást alkalmazunk.
Az Epilog lézeres gravírozó és jelölő gépekbe léghűtéses, 1.070nm Yb pulzált Fiber lézerforrásokat építenek. A lézerforrások az IPG Photonics gyártmányai, mely egy a világ vezető fejlesztői, gyártói, közül.

Yb Fiber lézerforrás

Yb Fiber lézerforrás

Ezen Fiber lézerforrások kompakt méretűek, semmilyen karbantartást sem igényelnek (eltekintve az időnkénti pormentesítéstől), nincs szükség semmilyen segédegységre hozzájuk.
Az élettartamuk nagyon hosszú, a teljesítmény szabályozhatósága nagyon precíz, kiválóak a dinamikus tulajdonságaik. Nagy előny még a nagy hatásfok, és ebből következően a nagyon alacsony villamos energia igény.
Alacsony frekvenciákon az impulzus energia nagyon nagy lehet, az alacsony M2 értéknek köszönhetően apró kis pontba fókuszálható a lézernyaláb (függ az alkalmazott fókuszlencsétől is, lásd A fókuszlencsékről).


Kis kép nagy nagyításban

Kis kép nagy nagyításban


Króm felület gravírozás

Króm felület gravírozás


Réz gravírozása Fiber lézerrel

Réz gravírozása Fiber lézerrel


A Fiber lézerforrások mára sok alkalmazásban kiszorították a 1.064nm hullámhosszúságú Nd:YAG lézereket, sokkal-sokkal jobb tulajdonságaikkal és nagyon hosszú élettartamukkal.

Zárt rendszerű, RF gerjesztésű CO2 lézerforrást viszonylag kevés cég gyárt a világon, ellenben különböző minőségű, tulajdonságú, teljesítményű Fiber lézerforrásokat jóval többen. Ennek köszönhetően egészséges verseny alakult ki, ami egy évtized alatt egyre jobb minőséget eredményezett egyre kedvezőbb áron. Természetesen a világ egyik vezető gyártó/fejlesztő vállalatának a termékei nem a legolcsóbbak a világon.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:

 RF gerjesztésű CO2 lézerforrás

Egy kis kitérő – Miért olcsóak a Kínai gépek? – avagy:
 DC gerjesztésű CO2 lézerforrás

 Yb Fiber lézerforrás   Ez van megnyitva. 

 Megmunkálható anyagok, és alkalmazási területek