A lézersugár akár párhuzamos nyaláb esetén, akár fókuszálva, akár szóródva kimondottan veszélyes lehet.
Ezek ellen a veszélyek ellen a gép munkakamrájának kialakítása nyújt védelmet. Minden Epilog lézeres gravírozó, vágó, jelölő berendezés Class 1 biztonsági osztályú munkakamrával rendelkezik. Ebből nem léphet ki veszélyes mértékű közvetlen vagy szórt sugárzás. A munkakamra bármelyik ajtajának nyitása azonnal kikapcsolja a lézerforrást ha azok éppen be vannak kapcsolva, vagy nem engedi bekapcsolni őket, ha éppen ki vannak kapcsolva.
Ennek ellenére azonban nagyon fontos tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel:

CO2 lézerforrás

 • A zárt rendszerű CO2 gázlézer teljesítménye - géptől függően - 30 - 120 W lehet.
 • A sugár 3 - 6 mm átmérőjű, a fókuszlencse után egy pontba fókuszált.
 • Hullámhossza 10.600nm, infravörös (IR C), láthatatlan.
 • A sugárforrás által kibocsátott lézersugár pulzált, frekvenciája 1 – 20kHz, az impulzusok fel és lefutási ideje többször 10us.
 • A sugárforrás önállóan az EN 60825-1 szabvány szerint 4-es lézerbiztonsági osztályba sorolt.

CO2 lézer direkt vagy szórt sugara elnyelődik a szemlencse előtt a szaruhártyánál, vagy a csarnokvízben, így a szaruhártya kiszáradását, megégését okozza. Az expozíció hatása maradandó károsodás, vakság lehet.
Bőrrel érintkezve égési sérülést okoz elsősorban a felületen. A közvetlen sugárral történő expozíció - teljesítménytől függően - a szórt sugárzás általi expozíciót jóval meghaladó mértékű égést okozhat. Az ember által hordott ruha meggyulladhat.

Yb Fiber lézerforrás

 • Az Yb Fiber lézerforrás teljesítménye – géptől függően 20 – 50W lehet.
 • A sugár 3 – 8 mm átmérőjű, a fókuszlencse után egy pontba fókuszált.
 • Hullámhossza 1.070nm, infravörös (IR A (NIR)), láthatatlan.
 • A sugárforrás által kibocsátott lézersugár pulzált, frekvenciája 20 – 100kHz, az impulzusok fel és lefutása meredek, az impulzus szélesség 80 – 120ns.
 • A sugárforrás önállóan az EN 60825-1 szabvány szerint 4-es lézerbiztonsági osztályba sorolt.

Az Yb Fiber lézer direkt vagy szórt sugara egyrészt áthalad a szemlencsén és a retinahártyát és az azt körülvevő perifériás területet károsítja, valamint egy része elnyelődik a szemlencse előtt a szaruhártyánál, vagy a csarnokvízben, így a szaruhártya kiszáradását, megégését okozza. Az expozíció hatása maradandó károsodás, vakság lehet.
Bőrrel érintkezve mély égési sérülést okoz, roncsolja a vörös vértesteket.

Vörös pozicionáló lézer

Természetesen a pozicionálást segítő vörös fénypontot előállító dióda lézer is lézersugarat bocsát ki, melynek szintén vannak veszélyei.

 • Félvezető dióda által előállított lézer teljesítménye kisebb mint 1mW.
 • A sugár átmérője 1-2mm, a fókuszlencse után enyhén fókuszált.
 • Hullámhossza 630 – 650nm, vörös (VIS), látható.
 • Nem pulzált, (CW).
 • A sugárforrás önállóan az EN 60825-1 szabvány szerint 2 lézerbiztonsági osztályba sorolt.

A látható hullámhossz tartományban működő lézerek szemre különösen veszélyesek, elérik a retinát. Lokális termikus és fotokémiai hatások révén irreverzibilis változásokat képes előidézni a szem ideghártyáján, és attól függően, hogy ezek mekkora területre terjednek ki, látásromlást vagy teljes vakságot okozhatnak.
A szemet a pislogási reflex megvédheti az expozíció időtartamának és mértékének jelentős csökkentésével. Bőrrel érintkezve nem okoz károsodást.

Az Epilog lézeres gépek, tehát Class 1 biztonságú munkakamrával rendelkeznek, de a munkakamra ajtajainak nyitásakor is működő vörös pozicionáló lézer miatt a gépek Class 2 biztonsági osztályba tartoznak. Belegondolva, ha a vörös pozicionáló fénypont kikapcsolna, ha a munkakamra ajtaja nyitva van, akkor egyből értelmét vesztené, hiszen a munkadarabot megfogni ide-oda helyezni, csak nyitott ajtó mellett lehet.

Az Epilog lézeres gépek használatakor nincs szükség védőfelszerelésre.

Ugyanakkor nem csak a lézersugárzás lehet veszélyes a szemre, hanem a munkavégzéskor keletkező plazma erős kékes-fehér fénye is károsíthatja a szemet hosszan nézve azt, ugyanúgy, mint ha az íróasztali lámpa izzólámpáját nézné folyamatosan az ember.
Ez ellen a megfelelő védekezés, hogy nem kell folyamatosan, mereven nézni, hiszen nincs is rá szükség, és nyilván az íróasztali lámpa bekapcsolt izzóját, vagy a mennyezeti világítást sem bámulja senki.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató