A lézeres gravírozó és vágógépek üzemeltetésének egyik legfontosabb feltétele az elszívó és szűrőberendezés. Azonban egy átlag felhasználó számára erről a legnehezebb információt összeszedegetni.

Miért kell?

A gép miatt, mert:

 • A lézeres gravírozó és vágógépek zárt munkakamrájában munkavégzéskor a felszabaduló égéstermékek gőzei, gázai, és a lebegő por felgyűlik elszívás nélkül. Ezen a „füstön” a lézersugár nem tud akadálytalanul áthatolni, energiájának egy része elvész a lebegő részecskék melegítésére, tovább bontására, a sugárnyaláb másik jelentős része szétszóródik. Így akár a munkavégzés is lehetetlenné válhat.
 • Ezen túl az optikai alkatrészekre rakodó kosz szintén problémát okoz. Egyfelől a lézersugár „erejének” gyengülése miatt, másrészt, azért, mert a tükrök felületére, vagy a fókuszlencse felületére feltapadt koszon áthaladó lézersugár elkezdi hevíteni a koszréteg azon pontját, amin áthatol. A felhevült koszréteg alatt lévő optikai alkatrészek rendkívül rosszul viselik a pontszerű hőbevitelt. A fémgőzölt tükrök esetén maga a felgőzölt tükröző réteg sérülhet, a ZnSe (cink-szelenid) fókuszlencsék pedig elpattannak. A repedési kép annyira egyértelmű, hogy nem lehet letagadni, mitől ment tönkre a lencse, vagy a tükör. Természetesen az ilyen meghibásodások nem garanciálisak.
 • Az el nem szívott égéstermékeknek a mechanikai alkatrészekre is káros hatásuk van. a híd, de főként a fókuszkocsi vezetésére szolgáló sínekre tapadt kosz a görgők felületét, vagy a lineáris csapágyazás rendszerét teszi tönkre. Ez különösen a hídon nagy sebességgel mozgó fókuszkocsi esetén problémás, hiszen ilyenkor annak a futása remegőssé, vagy rosszabb esetben kotyogóvá válik. Mivel a lézersugár eltérítése tükrös, így a legkisebb remegés is durván meglátszik a munkavégzésen.
  A ragacsos por feltapad a mozgató bordásszíjak bordái, illetve az azokat hajtó bordásgörgők bordái közé is. Talán hihetetlennek hangzik, de annyira eltömítheti azokat, hogy már nem is tudnak egymásba kapaszkodni. Továbbá a szíjak fordító görgőire feltapadt, és a szíjakról felhordott kosz is gondot okoz. A szervo vezérlést annyira megzavarhatja, hogy az hibásan kezd el működni, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik, vagyis egy alapos karbantartásig.
 • A munkavégzés során korrozív hatású gázok, gőzök is felszabadulhatnak, ennek káros hatása egyértelmű.

A fent leírtakból talán mindenki számára egyértelmű, hogy a lézeres gépek munkakamrájából feltétlenül, és hatásosan el kell szívni a keletkezett gázokat, gőzöket, valamint a port.

Az emberek és a környezet miatt, mert:

 • Egyáltalán nem mindegy, hogy mit csinálunk az elszívott égéstermékekkel. Ha azokat egyszerűen visszakeringtetjük a helyiségbe, azzal óriási problémát okozunk, de ez talán nyilvánvaló.
  A teljesebb megértéshez tudni kell, hogy gázokról, gőzökről és porról beszélünk, de valójában ezek fizikai értelemben mind a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú porok.
  - A 100 μm-nél kisebb méretű részecskék már belélegezhetőek, azonban az orrban és a szájban elakadnak, de legkésőbb a gégefőnél mindenképpen. Amennyiben valahogy sikerül nem belélegezni néhány óra alatt leülepednek.
  - A 10 μm-nél kisebb részecskék már átjutnak a garaton egészen az alsó légutakba, és ráadásul nem ülepednek le.
  - A 4 μm-nél kisebb részecskék bejutnak a tüdőbe,
  - A 2,5 μm-nél kisebbek pedig bejutnak a tüdőhólyagokba. Onnan már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen ürülnek ki.
 • Azt, hogy milyen hatása van a belélegzett pornak az emberi szervezetre, függ a belélegzett mennyiségtől, a szemcsemérettől, és annak a fizikai és  kémiai tulajdonságaitól. A belélegzett por hatását súlyosbítja a dohányzás, a már meglévő asztma, hörghurut, stb. A belélegzett por irritálja a légutak nyálkahártyáját, köhögést, nehézlégzést válthat ki, különböző légúti megbetegedéseket okozhat, pl.: asztma, tüdőrák. A 2,5 μm-nél kisebb szemcsék gyulladást, véralvadékonyságot, vérrög képződést okozhatnak, és rontják a tüdő gázcserélő képességét. Ráadásul hosszabb távon, laikus által észlelhető megbetegedés nélkül is jelentősen csökkenti a várható élethoszt.
 • Amennyiben nem lélegezzük be egyből, a hosszabb ideig a környezetben lévő por mint hordozó elősegíti a rátelepedett mikróbák, gomba spórák és különböző toxikus anyagok emberi szervezetbe jutását.
 • Az egészségügyi kockázatokon kívül számolni kell a kellemetlen, sokszor kimondottan büdös, vagy akár könnyfakasztó szaggal is.

Hogyan kell?

Amennyiben valaki vásárol a lézeres gravírozó és vágógépéhez egy ahhoz megfelelő elszívó és szűrőberendezést, akkor ezen nem kell törnie a fejét. Aki maga akarja az elszívást és szűrést megoldani, az jó ha tisztában van néhány dologgal.

Vákuum vagy légáram

Sokan azt hiszik, hogy a munkakamrában vákuumot kell létrehozni. Konyhanyelven szólva talán igen, de fizikai értelemben semmiképp.

A porelszívás úgy működik, hogy a gép munkakamrájának első falán levegő beömlő nyílásokat alakítanak ki. Ez egy labirint rendszer, ami megakadályozza a lézersugár kilépését. de engedi a levegő szabad áramlását. A munkakamra hátsó részén vannak az elszívó nyílások, melyek egy gyűjtőcsatornán keresztül a gép hátfalán egy csőcsonkban végződnek. Ha ezt a csőcsonkot egy alkalmas elszívóval „megszívjuk”, vagyis ott csökkentjük a nyomást a környezetihez képest, akkor a munkakamrán keresztül egy légáram indul meg az első levegő beömlő nyílások felől a hátsó elszívó nyílások felé. Ez a határozott légáram fogja magával "ragadni" a füstöt, lebegő port. Tehát a munkakamrában egyáltalán nem vákuum van, hanem egy bőséges, nagy sebességgel mozgó légáram a munkaterület felett.

Ennek a légáramnak a kialakulásához az kell, hogy az elszívó csonknál mérhető nyomás a környezetihez képest 1 – 2 kPa-val alacsonyabb legyen. Nagyobb gépek esetén ehhez akár 3 – 4 kPa is kell.
Ehhez kapcsolódik a következő tévhit, hogy egy ventilátorral megoldható az elszívás. Valójában nem, ugyanis az axiális ventilátorok csak nagyon nagy méret és nagy meghajtó teljesítmény esetén képesek ilyen nyomáskülönbség előállítására.

 • Erre a feladatra csak a radiális átömlésű turbinák egy csoportja alkalmas elfogadható teljesítmény és méret mellett.
 • Figyelni kell arra is, hogy kéményes kivezetés, és esetleg hosszabb csövezés esetén azok ellenállását is le kell küzdeni, amivel számolni kell.
 • Nagyon ajánlott sima, merev falú csövezést kialakítani éles törések nélkül.
 • Figyelni kell arra is, hogy a kémény, vagy a fali kivezetés olyan helyre vezessen, ahol van elégséges légmozgás a terüléshez, ahonnan nem juthat kifújt koszos levegő olyan helyekre, ahol emberek, állatok tartózkodnak, tartózkodhatnak, és persze kizárt a visszakeringés.
 • Végül pedig figyelni kell arra is, hogy a munkakamrából elszívott ragacsos gőzök és por egy része az elszívó turbina lapátjaira fog tapadni, ami egyrészt kiegyensúlyozatlanná teszi azt, tönkre téve a csapágyazást, másrészt az elszívás mértékét fogja jelentősen csökkenteni.Ezért valamilyen szűrés nem nagyon spórolható meg.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató