Ez egy egyszerűnek tűnő probléma, a valóságban mégis komolyan figyelni kell rá. A villamos tápellátás nem annyiból áll, hogy be kell dugni a gép csatlakozóját a konnektorba. Elsőként meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán rendelkezésre áll-e elegendő villamos energia. Ezért már a villanyóránál szükséges, hogy 16A-nál nagyobb védőautomata legyen. Figyelni kell rá, hogy a villanyórától a falban menő kábelek átmérője megfelelő legyen, a kötések elhanyagolható ellenállásúak, és stabilak legyenek. Figyelni kell rá, különösen üzemi telepítés esetén, hogy az olyan nagy fogyasztók, amik ki/be kapcsolnak, például egyéb szerszámgépek, hegesztő berendezések, stb. „megrángatják” a villamos hálózatot. Ezért arra az áramkörre, amire a lézergravírozó csatlakozik, még az előtt, de az esetleges más gépeket megkerülve, tranziens szűrőt kell beépíteni. Tudni kell, hogy a tranziensszűrők nem alkalmasak villámvédelemre. Amennyiben az üzemeltetés helyén nagy a villámcsapás veszélye (valójában bárhol) a villámcsapás villamos hálózatra gyakorolt hatását kivédeni képes védelmet kell telepíteni.
Valóban megbízható túlfeszültség és villámvédelem kialakításához szakember szükséges.

Gyakori kérdés, hogy érdemes-e szünetmentes tápot telepíteni a lézergravírozó géphez. Konkrét válasz helyett azt érdemes figyelembe venni, hogy a számítógépekhez használatos 350-600VA teljesítményű szünetmentes tápok nem elégségesek a gravírozógépekhez. Lézer teljesítménytől függően 2-5kVA-re lenne szükség. Ebben a teljesítmény tartományban egy kettős konverziójú szünetmentes tápegység ára meglehetősen magas, igaz az az érték amit véd, még ennél is jóval magasabb. Ráadásul a kettős konverziójú szünetmentes tápok tranziens szűrőként is viselkednek. Viszont az újabb probléma, hogy a lézergravírozó gépeket nem lehet elszívás nélkül használni, így az elszívót is a szünetmentes tápra kell csatlakoztatni, viszont akkor annak 1-5KW teljesítményével is számolni kellene.

Amennyiben minden rendben van a betáppal, akkor is gyakori hiba, hogy a fali csatlakozó aljzatokba csatlakoztatott villamos hálózati kábelek össze-vissza tekeregnek a földön, gyakran hurokba tekerve, mert túl hosszúak. Ez tűzveszélyes! Mindig a legrövidebb kábelt kell alkalmazni, érdemes valamilyen fali kábelrendező használata, amivel megakadályozható a kibogozhatatlan kábeldzsungelek kialakulása, továbbá így könnyen lehet a padlót is takarítani.

Kerülni kell az elosztók használatát, különösen az egymásba csatlakoztatott láncokat. Amennyiben lehetséges, célszerű villanyszerelővel kialakíttatni egy fali elosztó dobozt, amin legalább annyi csatlakozóaljzat van, mint amennyire szükség van, és mindegyik elé védőautomatát is bekötni. Ezzel a megoldással ráadásul estére, vagy hosszabb üzemszünetre teljesen feszültség mentesíteni lehet a gépet, az elszívót, a számítógépet, és amik még ide vannak csatlakoztatva. Amennyiben még kapcsolókat is beiktatunk, bár a védőautomatával is lehet, csak mégsem arra való, akkor például a kompresszort, az elszívót innen hajolgatás nélkül egyszerűen lehet kapcsolni.

Összefoglalva, a hálózati tápellátásnál arra kell figyelni, hogy tranziensektől mentes, stabil hálózati tápellátást biztosítsunk, ami nem szakad meg időnként egy túlterhelt áramkört védő automata lekapcsolása miatt. A lézergravírozó gépek lézerforrása és vezérlése rendkívül rosszul viseli a tranzienseket és a működés közbeni tápellátás megszűnéseket. Az ilyen jellegű meghibásodások nem garanciálisak, és nagyon költségesek.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató