Légbefúvás

A légbefúvás nem a gép egy önálló üzemmódja, mint a raszteres megmunkálás, vektoros megmunkálás, vagy a forgatás, hanem azok egyik kiegészítője. A lézeres anyagmegmunkálás során por keletkezhet, vagy láng képződhet. A légefúvás feladata, hogy elfújja a port, vagy egyéb szennyeződést onnan, ahol a fókuszált lézersugár éppen éri a munkadarabot, vagy főként vágás során megakadályozza a lángképződést, vagy ha azt semmikép sem lehet, legalább minimalizálja azt, és elfektesse a lángot, hogy ne tegyen kárt a fókuszlencsében.

A légbefúvásnak többféle kialakítása van az Epilog lézeres gravírozó és vágógépekben.

  • A Zing gépcsalád esetén a híd alján, annak teljes hosszában apró fúvókából légsugarak irányulnak arra a vonalra, ahol a hídon mozgó kocsi lézersugara halad. Ez a légfüggönyös megoldás. Előnye, hogy a kocsiról nem lóg le semmi, hátránya, hogy sok levegő kell hozzá.
  • A Fusion Edge család esetén légbefúvó csőr van a fókuszlencse alatt. Ennek nyílásán lép ki a fókuszált lézersugár és a levegő is. Előnye, hogy kevesebb levegő kell hozzá, mint a légfüggönyhöz, továbbá, hogy nagyon hatásos. Hátránya, hogy közel van a munkadarab felületéhez.
  • A Fusion Pro modellek esetén légbefúvó csőr és külön levegő fúvó cső is van, mely szintén a munkapontra fúj de távolabbról. Ez utóbbi légellátását külön lehet megnyitni / elzárni.

A Fusion modellek esetén jó, kültérbe kivezetett elszívás esetén lehetőség van védőgáz használatára is. Azonban ilyenkor különösen ügyelni kell a helyiség alapos, folyamatos szellőzésére.

Az Epilog lézergravírozó gépcsaládok részletes összehasonlítását itt találja: Epilog gépek összehasonlítása.

Sűritett levegő ellátás

A légbefúvás használatához levegőre van szükség. Ezt legegyszerűbb megoldani egy halk, olaj és vízmentes membránkompresszorral. Ehhez nincs szükség semmilyen kiegészítőre.

Amennyiben kiépített légrendszer szeretnénk csatlakozni:

  • A gép előtt be kell építeni egy nyomásszabályzót, ami a szükséges mértékre csökkenti a levegő nyomását.
  • Ezen kívül be kell építeni még egy nagyon nagy hatásfokú olaj és vízleválasztót. Erre különösen szükség van a Fusion Edge modellek esetén a levegő fúvó csőr miatt (A Fusion Pro gépekben beépített, megfelelő kompresszor van). Amennyiben a levegőben olaj, vagy víz lenne, annak egy része biztosan a fókuszlencsére tapad. A lézersugár áthalad ezen a rétegen és felmelegíti azt. A fókuszlencse pedig nem bírja a pontszerű hőbevitelt, és rövid időn belül elreped.
  • A nyomásszabályzón, olaj és vízleválasztón kívül egy elzárót is be kell építeni.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató