Az Epilog lézeres gravírozó és vágógépek használatához elegendő és egyben szükséges is a közel irodai környezet. A hőmérséklet nem lehet túl hideg sem túl meleg a lézerforrás működése miatt, 18°C – 30°C között a gépeket gond nélkül lehet üzemeltetni. A levegőben nem lehet sok lebegő por, mert az a mechanikát károsítja.

Ezeket a feltételeket általában nem nehéz teljesíteni. Amiről sokan megfeledkeznek, pedig magától értetődő, hogy a gépet olyan helyre kell rakni, ahol akadálytalanul megközelíthető. Kimondottan a legnagyobb méretű gépek esetén a munkadarab be és kivétel, főleg ha az még kellően súlyos is, lehetetlen, de biztos, hogy balesetveszélyes, ha nem férünk a géphez.
Ezen túlmenően ezeket a gépeket rendszeresen karban kell tartani. A mechanika és az optikai alkatrészek nagyon gyorsan tönkre mennek ennek hiányában. A nem megfelelő karbantartás miatti meghibásodások nem garanciálisak, ráadásul a javításuk nagyon sok pénzbe kerül.

Végül, de nem utolsó sorban a gépet nem lehet rátolni a falra, vagy bútorokra, mert a lézerforrás és az elektronikus alkatrészek léghűtésére szolgáló nyílásokat nem szabad letakarni, nem szabad a légáramlást lefojtani. Így a gép körül minimum 30 – 40cm helynek kell lennie. Ez már csak azért is ajánlott, hogy ki lehessen takarítani a gép mellől. Arra is figyelni kell, hogy a gépet ki lehessen húzni a helyéről, mert egyrészt időnként alatta is ki kéne takarítani, másrészt ha netán meghibásodna, és javításra lenne szükség, akkor ha nem lehet a gép minden részéhez akadálytalanul hozzáférni, az lehetetlené teszi a javítást.

Amennyiben sikerül a gépnek egy megfelelő helyet találni, ami megfelel a fenti feltételeknek, az még nem teljes siker. Gondolni kell arra is, hogy a gép használatához szükség van egy számítógépre, amin megszerkesztjük a munkát és amiről átküldjük azt a gépre. Az Epilog lézeres gravírozó és vágógépeket UTP kábellel lehet csatlakoztatni hálózathoz, amivel akár nagyobb távolságok is áthidalhatók. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha egy megszerkesztett munkán egy kicsit javítani kell, akkor elég körülményes, ha egy másik helységbe kell szaladgálni ezért.

Az anyagmegmunkálás bizonyos anyagok esetén elég intenzív, néha könnyfakasztó szaggal jár. A zárt munkakamrának és az elszívásnak köszönhetően ebből nem sokat érezni, de munkadarab cserekor biztos hogy valamennyi égéstermék a levegőbe kerül. Így időnként szükséges a helyiség szellőztetése, valamint a munkakamrából elszívott levegő is a környezetből pótlódik.

Végül a helyiségben, ahol a lézeres gép található, szükséges egy villamos feszültség alatt álló berendezések tüzének oltására is alkalmas tűzoltókészülék elhelyezése. Erre a gép értő használata mellett valószínűleg sohasem lesz szükség, de ha valamilyen, - szinte kizárólag üzemeltetői hibából bekövetkező tűzeset miatt szükség lenne rá, akkor nagyon fog hiányozni, ha nincs.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató