A CO2 lézerforrások értelemszerűen a gázlézerek csoportjába tartoznak. Sokféle kialakításuk létezik, például a gáz töltet szempontjából lehetnek zártak, vagy átfolyó kivitelűek, a gerjesztésük lehet RF (nagyfrekvenciás elektromágneses) vagy DC (nagyfeszültségű), a lézerforrásban lévő gáznyomás lehet kisebb-nagyobb, stb-stb, végül a kibocsátott lézersugár hullámhossza is többféle lehet.

Az Epilog lézeres gravírozó és vágógépekbe kizárólag zárt rendszerű - tehát gázellátást nem igénylő, - léghűtéses, RF gerjesztésű, kerámia kamrás, 10.600nm hullámhosszúságú lézerforrások kerülnek beépítésre, melyeket maga az Epilog Laser gyárt a Colorado állam, Golden városában található központjában, az USA-ban.

A zárt rendszerű, léghűtéses, RF gerjesztésű CO2 lézerforrások jellemzője általában, és különösképpen az Epilog saját lézerforrásai esetén a nagyon jó dinamikus viselkedés, vagyis a nagyon gyors ki / bekapcsolások bármely teljesítményszint mellett, továbbá a teljesítmény nagyon gyors tetszőleges mértékű szabályozhatósága. Így lehetőség van különböző anyagok nagy sebességű raszteres gravírozásra, nagyon apró részletek mellett is. Gravírozhatunk nagy felbontású, részletgazdag fényképeket (függ az alkalmazott fókuszlencsétől is), készíthetünk vállképzést, ami a gumi bélyegzőlemezek gyártásához nélkülözhetetlen, vagy kialakíthatunk dombormű szerű gravírozást (3D).

Továbbá ezen lézerforrások élettartama hosszú, ha elromlanak javíthatók, felújíthatók. Az Epilog gravírozógépekbe épített 30 – 80 W teljesítményű CO2 lézerforrások esetén a gerjesztést előállító elektronika a lézerforrás házába van integrálva, a 120 W-os lézerforrások esetén külön egységben foglalnak helyet. A léghűtéses kivitel helytakarékos, hiszen nincs szükség külön vízhűtőre, valamint karbantartásmentes (eltekintve az időnkénti leporolástól) és így nagyon megbízható is. A lézerforrások mérete viszonylag kicsi.

Természetesen ennek a „state of the art” minőségnek van egy hátránya is, - az ára. Az ilyen lézerforrással felszerelt gépek árának egy igen jelentős része maga a lézerforrás ára. Így egyből érthetővé válik, hogy ezzel szemben miért olcsók a Kínai bel-és külpiacra szánt gépek. Ezek "üvegcsöves" azaz DC gerjesztésű CO2 lézerforrással vannak felszerelve. A DC gerjesztésű CO2 lézerforrásokról és az RF és DC gerjesztésű CO2 lézerforrások összehasonlításáról itt olvashat.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató