Ahhoz, hogy egy Epilog lézergravírozó és vágógépet használni lehessen, szükség van egy számítógépre, azon egy operációs rendszerre és valamilyen rajzoló programra, amiben a munkát megszerkesztjük.

Csatlakozás

USB port

Napjainkban az USB kapcsolat rengeteg eszköz esetén használatos, de a gravírozógép csatlakoztatására nem a legcélszerűbb, ráadásul napjainkban már nem is indokolt. Inkább csak alkalmi kapcsolatra érdemes használni.

 • Amennyiben valaki mégis így akarja az összeköttetés létrehozni, arra kell figyelnie, hogy nem használható hosszú kábel. Lehet, hogy a számítógép és a lézeres gép közel van egymáshoz, de a fix kábelezés néha csak hosszú kábelúttal oldható meg.
 • USB ismétlőket ne használjunk!
 • Létezik olyan USB extender mely két végén egy-egy átalakító egység található. Ezekre lehet nagyon rövid USB kábellel csatlakozni, a két egységet pedig akár hosszú UTP kábellel egymáshoz kapcsolni. Azon azonban érdemes elgondolkodni, hogy egy ilyen egység árából lehet venni egy otthoni használatra szánt Wi-Fi routert.

Továbbá attól, hogy nagyon célszerű a lézeres gép mellé helyezett számítógép a könnyű használathoz, ez még nem zárja ki azt, hogy időnként ne küldhetnénk esetleg egy más helyiségben lévő számítógépről is munkát a gravírozógépre. Hálózati kapcsolat mellett ez könnyedén megoldható, USB kapcsolat mellett viszont megosztásra van szükség, és arra, hogy az adott számítógép, amin a megosztást létrehoztuk, mindig be legyen kapcsolva, amikor másik számítógépről akarunk munkát küldeni.

Hálózati kapcsolat

Minden Epilog modell összekapcsolható a számítógéppel Ethernet hálózaton keresztül. A gépeknek fix IP címet kell adni. Ezután ugyanúgy használhatjuk, mint egy hálózati nyomtatót. Akár több helyiségben lévő számítógépről is küldhetünk munkát a gépre, anélkül, hogy függenénk egy másik számítógéptől.

Wi-Fi kapcsolat

Az Epilog Fusion Edge modellek eleve Wi-Fi kapcsolatra is képesek, a Zing és a Fusion Pro modellekhez közvetlenül Wi-Fi router csatlakoztatható. Így kábelezésre sincs szükség, a csatlakozás egyszerű és kényelmes.

Operációs rendszer

A számítógépen használhatók a Windows® 7 / 8 / 8.1 / 10 - 32 és 64 bites operációs rendszerek. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a régi operációs rendszerek és a régi számítógépek előbb-utóbb meg fogják nehezíteni a használatot. Így a Windows® 10 használata célszerű.

Rajzoló programok

A gravírozógép minden képességét csak akkor lehet kihasználni, ha vektoros rajzolóprogramot használunk. Enélkül például vágni nem is lehet. Ettől függetlenül néha bitképek (fénykép) szerkesztésére is szükség van. A legjobban használható programok:

Vektoros rajzoló programok

 • Corel™ CorelDRAW (https://www.corel.com/en/) - Tökéletes használható vektoros rajzok szerkesztéséhez, A logikája a legjobban illeszkedik a gravírozógép használatához a pozicionálás tekintetében. Előnye még, hogy nem havi előfizetéses. A Suite változat tartalmazza PHOTO-PAINT programot is bitképek szerkesztéséhez. Hátránya a magas ára. A programból bitképeket a gravírozógépre küldve sokszor nem várt hibák jelentkeznek a gravírozásban.
 • Adobe Illustrator® (https://www.adobe.com/hu/) - Kiváló program vektoros rajzok szerkesztéséhez. A legtöbb grafikus erre esküszik, de a kifinomult grafikai képességei nem igazán kamatoztathatók a gravírozógép használatakor. Hátránya, hogy havi előfizetéses. Bár az előfizetés havi ára kedvező, de hosszú távon drága.
 • Affinity Designer (https://affinity.serif.com/en-us/) - Nagyszerű program vektoros rajzok szerkesztéséhez. Hasonlít az Adobe Illustratorra. Előnye, hogy nem havi előfizetéses. Rendkívül olcsó, ár érték aránya verhetetlen.
 • Autodesk® AutoCAD (https://www.autodesk.hu/) - Iparban használt tervező program. Drága, csak vágáshoz használható, nehezen működik együtt a gravírozógéppel. Nem ajánlott.

Bitkép szerkesztő programok

 • Corel™ PHOTO-PAINT (https://www.corel.com/en/) - Kevesen szeretik, bár a céljának megfelel. Előnye, hogy nem havi előfizetéses. Hátránya a magas ára és a programban szerkesztett bitképeket a gravírozógépre küldve sokszor nem várt hibák jelentkeznek a gravírozásban.
 • Adobe Photoshop® (https://www.adobe.com/hu/) - Kiváló program bitképek szerkesztésére. Hátránya, hogy havi előfizetéses. Bár az előfizetés havi ára kedvező, de hosszú távon drága.
 • Affinity Photo (https://affinity.serif.com/en-us/) - Nagyszerű program bitképek szerkesztéséhez. Hasonlít az Adobe Photoshopra. Előnye, hogy nem havi előfizetéses. Rendkívül olcsó, ár érték aránya verhetetlen.
 • DXO PhotoLab (https://www.dxo.com/) - Fényképek javítására, "kidolgozására" készült program. Előnye, hogy nem havi előfizetéses. Viszonylag olcsó. Bár kevesebbet tud, mint az előző programok - így nem minden célra jó, - de amit tud, azt tökéletesebben, egyszerűbben.
 • CADLink EngraveLab PhotoLaser Plus (https://www.cadlink.com/) - Kimondottan fényképek lézergravírozáshoz való, nem a bitképek szerkesztéséhez.

Egyéb programok

Rengeteg program létezik Windows® operációs rendszer alá, melyekből valamit ki lehet nyomtatni. Így elvileg ezek is használhatók a gravírozógépekhez. Gyakorlatilag azonban nem, vagy csak nagyon korlátozottan, vagy sokszor nemvárt hibákkal. Az ezekben a programokban elkészített munkákat célszerű egy olyan formátumba kiexportálni, amit a fent említett programok valamelyikébe be lehet importálni.

 

További cikkek:


Az epilog.hu az R+C Zrt. Epilog disztribútori honlapja.
Copyright © 2016 R+C Zrt. Minden jog fentartva | All Right Reserved
Ez a weboldal külső forrásból származó médiatartalmat is használ | This website uses media contents from external sources
Szerzői jogi és védjegy információk | Copyright and trademark informations
Adatvédelmi tájékoztató