Síkágyas gépkialakítás

elvalaszto-arnyek

A Epilog lézeres gravírozó és vágógépekben a megmunkálást a lézersugár végzi. Akár RF gerjesztésű CO2 lézerforrás, akár Yb Fiber lézerforrás van építve az adott gépbe, a lézersugár nyalábot fókuszlencsével egy nagyon kis pontba fókuszálják.

Mivel az említett lézerforrások sugárnyalábját alkotó fotonok párhuzamosan azonos irányban haladnak (koherens sugár), a rezgésük fázisa, és hullámhossza egy és azonos (monokromatikus sugár), ezért ha egy pontba koncentráljuk ezeket a hullámokat, akkor azok erősítik egymást, energiájuk egy apró pontban összeadódik.
Amennyiben egyéb fotonsugárzással, például egy akármennyire is erős lámpa fényével tennénk ugyanezt, a viszonylag tág hullámhossz tartomány, az ebből következő és egyébként is meglévő fáziskülönbség, és még egyéb okok miatt is sok nagyságrenddel alacsonyabb lenne az egy pontba fókuszált fénysugár energiája, ráadásul a pont kiterjedése is jóval nagyobb lenne.

Fókuszálhatóság

Mivel a fent említett lézerforrásokból párhuzamos sugáranyaláb lép ki, ezért tükrökkel jól irányítható bármerre, anélkül, hogy megváltozna a sugár átmérője, vagy bármely tulajdonsága.
A síkágyas gravírozó és vágógépeket ezért lehet úgy építeni, hogy egy térbe emelhető és süllyeszthető sík asztal két oldala mellett síneket alakítanak ki. A lézerforrás sugarát tükrökkel az egyik oldalsó sínnel párhuzamosan irányítják. A síneken keresztbe egy előre – hátra mozgó hídon egy kocsi fut keresztbe. A híd végén egy újabb tükör az oldalsó sínnel párhuzamosan haladó sugarat a híddal párhuzamos irányba téríti el. A hídon jobbra – balra mozgó kocsin szintén vagy egy tükör, mely a sugarat az asztalra merőlegesen lefelé irányítja. E tükör alatt található a kocsin egy fókuszlencse, mely egy pontba koncentrálja az eddig párhuzamosan futó sugárnyalábot. Ezzel a kialakítással az asztal síkjával párhuzamos sík bármely pontjára irányíthatjuk a lézersugarat a híd és a kocsi mozgatásával.

Síkágyas kialakítás

Ha a fel – le mozgatható asztalra egy munkadarabot fektetünk, és az asztalt úgy mozgatjuk, hogy a lézersugár az adott fókuszlencsével pont az asztalra fektetett munkadarab felső felületén koncentrálódjon, akkor a lézersugárral meg tudjuk munkálni az adott munkadarabot.

A fókuszált lézersugár bizonyos anyagokból annak egy nagyon jól kontrollálható kis részét elpárologtatja, vagy kirobbantja, vagy csak az anyag felülete az adott pontban elszíneződik, és/vagy kidomborodik.
Az hogy a fókuszált lézersugár milyen megmunkálást fog végezni a munkadarab felületén, attól függ mi a munkadarab anyaga, milyen a lézersugár hullámhossza, mennyi az energiája, stb.

Lényeges még, hogyan mozgatjuk a lézersugarat az anyag felületén, raszteresen, vagy vektorosan.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Hogyan dolgozik a lézersugár:

 Síkágyas gépkialakítás   Ez van megnyitva. 

 A fókuszlencsékről

 Lézer biztonság