Számítógép és programok

elvalaszto-arnyek

Mint arról a a gép elhelyezése részben is szó volt, a számítógépet, vagy legalább egy számítógépet nagyon célszerű a gép közelében elhelyezni használati kényelmi okokból. Az Epilog lézeres gravírozó és vágógépeknek adható fix IP cím, könnyen csatlakoztathatóak számítógépes hálózatra.
Amennyiben mégis USB porton keresztül csatlakoznánk, arra kell figyelni, hogy nem használható hosszú kábel. (lehet, hogy a számítógép és a lézeres gép közel van egymáshoz, de a kábelezés néha csak hosszú kábelúttal oldható meg). USB ismétlőket ne használjunk. USB portos összeköttetés esetén hosszú kábelút áthidalására használható olyan USB hosszabbító mely két végén egy-egy átalakító egység található. Ezekre lehet nagyon rövid USB kábellel csatlakozni, a két egységet pedig akár hosszú UTP kábellel lehet egymáshoz kapcsolni (nem USB printszerver!). Azon azonban érdemes elgondolkodni, hogy egy ilyen egység árából lehet venni egy otthoni használatra szánt routert (ma már szinte mindegyik Wi-Fi kapcsolatra is képes), amivel megoldható a hálózati összeköttetés, ha valaki azért használna USB összeköttetést, mert nincs hálózat kialakítva.

Aktív USB ismétlő,  - ilyet ne használjunk

Aktív USB ismétlő, – ilyet ne használjunk

USB extender, - ilyet használjunk, ha kell

USB extender, – ilyet használjunk, ha kell

Otthoni router Wi-Fi -vel, -  a legjobb megoldás

Otthoni router Wi-Fi -vel, – a legjobb megoldás

Továbbá attól, hogy nagyon célszerű a lézeres gép mellé helyezett számítógép a könnyű használathoz, ez még nem zárja ki azt, hogy időnként ne küldhetnénk esetleg egy más helyiségben lévő számítógépről is munkát a gravírozógépre. Hálózati kapcsolat mellett ez könnyedén megoldható, USB kapcsolat mellett viszont megosztásra van szükség, és arra, hogy az adott számítógép, amin a megosztást létrehozztuk, mindig be legyen kapcsolva, amikor másik számítógépről akarunk munkát küldeni.

A számítógépen használhatóak a Windows® XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 / 10 - 32 és 64 bitesoperációs rendszerek. Arra érdemes figyelni, hogy a régi operációs rendszerek és a régi számítógépek előbb-utóbb meg fogják nehezíteni a használatot.

corelRajzoló programnak legcélszerűbb a CorelDRAWTM valamelyik változata. Túl régi program használata esetén könnyen előfordul, hogy nehézkes lesz megnyitni a megrendelők által küldött munkákat. A világ azért csak megy előre, van aki megelégszik a régi dolgokkal, mert az is jó neki, de sokan haladnak a korral, és így a régi rendszerek, ha mással is együtt kell működni, - a legtöbb esetben kell, - pont ezért válnak hasznavehetetlené, de legalábbis körülményessé.

illustratorSzintén használható az Adobe® Illustrator® program. Sokan hitéleti kérdést csinálnak a CorelDRAWTM vs Illustrator® kérdésből, aminek semmi értelme. Azt azonban érdemes átgondolni, hogy a lézeres gépek esetén alkalmazandó szerkesztésekhez és pozicionálásokhoz talán egy kicsit jobban illeszkedik a CorelDRAWTM logikája, összetett és kifinomult grafikai képességekre viszont általában nincs semmi szükség.

auto-cadSzintén használható az AutoCAD® program, de ezt csak akkor érdemes választani, ha egyrészt biztosan tudjuk használni, másrészt, ha egy cégnél amúgy is ezt használják. Az AutoCAD® képességeinek elenyésző részét lehet kamatoztatni egy lézergravírozó használatakor, ellenben a logikája kevésbé passzol hozzá. Az ára pedig külön elrettentő lehet.

A CorelDRAWTM, Illustrator®, és AutoCAD® programokon kívül bármely más, célszerűen vektoros programot lehet használni, de ezek használhatóságát még vásárlás elött érdemes tesztelni. Pixelgrafikus programokból nagyon nehéz a lézergravírozógép használata, továbbá a vektoros üzemmód így elérhetetlen. A Word®, Excel® és más programok, amikben lehet szöveget írni, képeket és alakzatokat használni, gyakorlatilag alkalmatlanok lézergravírozógéphez.


divider

Minden a lézergravírozásról és vágásról - További cikkek:


Lézerforrások az Epilog gépekben:
Gép használatának feltételei:

 Gép elehelyezése

 Villamos tápellátás

 Számítógép   Ez van megnyitva. 

 Sűrített levegő ellátás

Elszívó és szűrőberendezés

 Miért kell?

 Hogyan kell?

 Szűrő fajták

 Szűrőelemek élettartama